Melex i najlepsi kierowcy świata

26-09-2014

Polska po raz pierwszy w historii była gospodarzem Mistrzostw Świata Kierowców Zawodowych UICR. Od 25 do 27 września w Krakowie trwała rywalizacja pomiędzy najlepszymi kierowcami samochodów ciężarowych, dostawczych i autobusów z całego świata. Polski producent pojazdów elektrycznych – firma Melex Sp. z o.o. - przygotował dla uczestników dodatkowy sprawdzian.

Mistrzostwa promują ekonomiczną i ekologiczną jazdę, bezpieczny przewóz ładunków i osób oraz stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych kierowców. Co dwa lata reprezentacje krajów członkowskich UICR walczą o tytuł mistrza w kategoriach: samochód ciężarowy do 7,5 i do 12 t, autobus, zestaw z naczepą oraz furgon.

Do Krakowa przyjechali kierowcy z 14 krajów świata. Wśród nich nie zabrakło reprezentacji z tak odległych zakątków jak RPA, czy Zimbabwe. Gospodarze bronili tytułu Mistrza Świata w Ecodrivingu, czyli jeździe ekonomicznej. Mistrzem Świata w tej dyscyplinie został Dariusz Serafiński z Polski.

Melex był jednym z partnerów tegorocznej edycji mistrzostw świata. W ramach atrakcji
dla uczestników przygotowany został specjalny tor, na którym każdy chętny mógł spróbować swoich sił w próbie Stewarta. Polega ona na jeździe z przyczepionym do maski pojazdu specjalnym talerzem, na którym umieszczona jest piłka. Tor należy pokonać w jak najkrótszym czasie, ale piłka nie może w czasie jazdy spaść z talerza. Próba ta została wymyślona przez byłego kierowcę Formuły 1 Jackiego Stewarta i uczy jak unikać poślizgu. Dodatkowym utrudnieniem dla zawodników było zastosowanie pojazdu z kierownicą po prawej stronie. Najlepiej z tym testem poradził sobie Dawid Czepczor z Polski.

Oprócz pojazdu Melex 381, którym zawodnicy pokonywali wyznaczony tor, w Krakowie można było również zobaczyć między innymi pojazd wyposażony w baterie litowo-jonowe LiCube, który jest obecnie testowany przez Dział Techniki Melex. Jeśli testy wypadną pomyślnie, tego typu baterie zostaną wprowadzone do sprzedaży jako alternatywa dla akumulatorów kwasowych.