Melex Qltową Marką

03-04-2015

Polski producent pojazdów elektrycznych, firma Melex, został uhonorowany godłem Qltowa Marka – Jakość, Zaufanie, Renoma. Wyróżnienie to przyznawane jest markom, które cechuje między innymi: długoletnia tradycja, ugruntowana pozycja rynkowa i powszechna rozpoznawalność, niezmiennie wysoka jakość produktu oraz długoletnie zaufanie odbiorców.

Redakcje dodatku do dziennika Rzeczpospolita „Biznes Trendy” oraz portalu ForumBiznesu.pl przeprowadziły kompleksowe badanie rynku pod kątem rozpoznawalności i postrzegania poszczególnych marek na rynku polskim. Przedmiotem analiz, dokonanych między innymi na podstawie ogólnodostępnych źródeł, objęte zostały głównie pozycja rynkowa poszczególnych marek i ich progres, jakość prezentowana przez dany produkt lub usługę oraz stopień zaufania konsumentów i klientów. Badanie to przebiegało pod patronatem Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk. Polski producent pojazdów elektrycznych, firma Melex, otrzymał bardzo wysokie oceny, które zdecydowały o przyznaniu mu tytułu Qltowej Marki.

W uzasadnieniu przyznania godła organizatorzy podkreślili między innymi fakt, że MELEX to marka, która od blisko 45 lat trwale jest obecna w świadomości społecznej, będąc jednym z symboli łączenia kolejnych pokoleń. Była i jest synonimem najwyższej jakości specjalistycznych, wielofunkcyjnych, użytkowych pojazdów elektrycznych. Według organizatorów markę tę, tak mocno zakorzenioną w polskiej gospodarce i świadomości społecznej, bez wątpienia można nazwać kultową. Melex, jako polski producent, zajmuje pierwszą pozycję w swojej branży w kraju i jedną z czołowych na świecie.

Wieloletnia, mocna pozycja tej rozpoznawalnej na rynku marki, która firmuje popularne, najwyższej jakości specjalistyczne pojazdy elektryczne sprawia, że Melex bezapelacyjnie uznany został polską kultową marką i jedną z najbardziej rozpoznawalnych polskich marek na świecie. Nie tylko w Polsce, ale i w wielu innych krajach, nazwa marki stała się synonimem pojazdu elektrycznego i często produkty innych marek określa się mianem „meleksów”.

Zdobyte godło QLTOWA MARKA podkreśla niezmiennie wysoki status marki MELEX i potwierdza najwyższą jakość produktów, a także świadczy o nieustającym zaufaniu odbiorców i renomie firmy.