Melex wraca do korzeni

04-05-2015

Polski producent pojazdów elektrycznych, firma Melex, oficjalnie zaprezentował nowy model pojazdu golfowego. Melex 427 choć jest całkowicie nową konstrukcją, stanowi również swoisty powrót firmy do korzeni. Pierwsze pojazdy produkowane w Mielcu trafiały właśnie na pola golfowe i choć dziś Melex oferuje ponad 100 różnych modeli pojazdów, to w świadomości wielu osób nadal kojarzy się z wózkami golfowymi.

Modele 427 i 447 jako kolejne powiększają zaprezentowaną pod koniec ubiegłego roku rodzinę pojazdów Melex 4xx. Są to lekkie pojazdy elektryczne zbudowane z myślą o poprawie komfortu użytkowania i funkcjonalności. Wyróżnia je oryginalna stylistyka oraz całkowicie nowa konstrukcja zawieszenia.

Melex 427, to podstawowy model wózka golfowego nie posiadający instalacji oświetleniowej. Przeznaczony jest do poruszania się wyłącznie po terenie pól golfowych. Zastosowano w nim zupełnie nowy wzór przedniej maski. Ostre krawędzie podkreślają nowoczesny charakter pojazdu, natomiast wyraźne przetłoczenia nadają stylistyce dynamiki. W tylnej części pojazdu znalazły się nie tylko uchwyty na torby golfowe, ale również bogaty zestaw opcjonalnych akcesoriów jak niewielka lodówka na napoje, automat do mycia kijów i piłek, czy specjalny pojemnik na piasek. Na liście opcjonalnych dodatków znalazła się również bardzo lubiana przez golfistów, składana, akrylowa szyba przednia.

Nowoczesne zawieszenie wykorzystujące podwójne wahacze oraz sprężyny zostało dostrojone w taki sposób, by gwarantowało najwyższy poziom komfortu w czasie jazdy po trawiastej nawierzchni. Elektryczny silnik sterowany jest za pomocą systemu elektronicznego, dzięki czemu parametry Melexa można dopasować dokładnie do wymogów konkretnego pola golfowego. To bardzo istotne w przypadku obiektów położonych w terenach górzystych.

Równolegle z modelem 427 na rynek wprowadzono wersję wyposażoną w pełne oświetlenie, pasy bezpieczeństwa i klasyczny hamulec ręczny. Melex 447 to pełnowartościowy pojazd golfowy, którym można podróżować nie tylko po polu golfowym, ale i po drogach publicznych. Jest to odpowiedź polskiego producenta na rosnące zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych na pojazdy, którymi można komfortowo dojechać na partyjkę golfa z pobliskiego hotelu, czy prywatnej posiadłości.

Prezentacja nowego wózka golfowego to swoisty powrót Melexa do korzeni, bo w tej firmie wszystko zaczęło się od golfa. To właśnie na północnoamerykańskie pola golfowe trafiały pierwsze pojazdy elektryczne produkowane w Mielcu i to dzięki temu rynkowi udało się zbudować rozpoznawalną dziś na całym świecie markę Melex. Teraz, po niemal 45 latach, Melex ponownie chce zaistnieć na polach golfowych.

Jeszcze przed oficjalną premierą nowego pojazdu golfowego Melex zaprezentował go na wybranych polach golfowych w Polsce. Duże wrażenie na właścicielach i menedżerach tych obiektów zrobiła oryginalna stylistyka Melexa. Dynamiczny kształt maski i dopracowane proporcje nadwozia wyróżniają polski pojazd na tle konkurencji. Natomiast już pierwsze metry jazdy próbnej ujawniały największe zalety konstrukcji. Całkowicie nowe zawieszenie w połączeniu z solidną stalową ramą sprawiają, że jazda po nierównościach jest bardzo komfortowa. Osoby testujące pojazd zwracały uwagę również na mały promień skrętu i dużą moc silnika AC, dzięki któremu Melex bez trudu pokonywał nawet spore wzniesienia.

Oficjalna premiera golfowego Melexa 427 odbyła się 25 kwietnia 2015 r na targach holenderskich targach Amsterdam Golf Show.

Melex to jeden z najdłużej działających na świecie producentów pojazdów elektrycznych. Historia firmy rozpoczęła się w 1971 roku, kiedy w fabryce samolotów WSK Mielec zaczęły powstawać elektryczne wózki golfowe na potrzeby rynku amerykańskiego.

Obecnie Melex Sp. z o.o. jest prywatną, w pełni polską firmą oferującą około 100 różnych modeli pojazdów wykorzystywanych przez firmy z bardzo wielu branż. Są to pojazdy użytkowe służące do transportu osób i towarów, mogące przewozić do 8 osób lub do 1 250 kg ładunku. Jako jedne z nielicznych pojazdów tego typu posiadają homologację umożliwiającą poruszanie się po drogach publicznych Unii Europejskiej. W tym roku Melex wprowadził na rynek trzy modele z całkowicie nowej linii oznaczonej symbolem 4xx. Pojazdy te wyróżnia unikalna stylistyka i nowoczesne rozwiązania techniczne.

Najwięcej pojazdów marki Melex trafia na rynki Polski i Skandynawii, ale sieć dilerów tej marki sięga
od Australii, poprzez niemal wszystkie kraje europejskie aż po Argentynę. Ciągle również prowadzone
są rozmowy z firmami zainteresowanymi sprzedażą pojazdów elektrycznych na kolejnych rynkach na całym świecie.